Floatglas

Floatglas staat ook wel bekend als enkelglas. Dit enkelglas is een glassoort wat wordt gebruikt over de gehele wereld in allerlei ruiten. Dit komt omdat het bijzonder soepel glas is, beschikt over een glad oppervlak en het floatglas allerlei kleuren kan aannemen, zo passen de enkel glazen in welk interieur dan ook.

Gebruikte stoffen

Floatglas is traditioneel enkelglas en op dit moment nog veel in gebruik. Het floatglas bestaat uit de volgende natuurlijke stoffen:

  • De basisgrondstof is zand en bestaat daarvoor 73% uit
  • Om het glas hard te maken is ervoor 10% kalk
  • Om het smeltpunt van het zand te verlagen is er 15% soda
  • Voor de overige 2% is er dolomiet nodig

Het ontstaan van floatglas

Floatglas beschikt over een aparte naam, dit komt door het productieproces wat is ontstaan door de jaren heen. Midden in de 19de eeuw is het enkelglas uitgevonden en dit proces ziet er als volgt uit:

1.)   De materialen zand, kalk, soda en dolomiet worden verwarmt op 1600°C en er wordt gewacht tot het vloeibaar werd
2.)   Wanneer het vloeibaar geworden is, wordt het gesmolten glas verspreid over een bad wat gevuld was met gesmolten tin.
3.)   Door de vloeibare metalen wordt er een perfect oppervlak gecreëerd, dit omdat het glas lichter is dan de tin. Hierdoor bleef het glas netjes op de oppervlakte drijven. De naam ‘’floatglas’’ is dan ook te danken aan het feit dat het glas blijft drijven.
4.)   Het tin bad zorgt er uiteindelijk voor dat de onder- en bovenzijde van het glas helemaal glad is geworden.
5.)   Het eindresultaat een glassoort die helder, sterk, groen en duurzaam is en voor verschillende dingen gebruikt kan worden.

Zo heeft het floatglas verschillende bewerkingsmogelijkheden zoals; graveren, snijden, decoreren en brandschilderen. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat het enkelglas bewerkt kan worden tot andere glassoorten namelijk gelaagd glas, hardglas, gebogen glas en isolerend dubbelglas.

Vraag een glashandel offerte aan

Meld een glasschade

Bestel dubbel glas online