Glas

Glas

Vlakglas, ook vaak floatglas genoemd, is een massaprodukt en bestaat uit zand, kalk en soda. Deze grondstoffen worden, vaak met glasscherven, in de glasfabriek verhit in een oven en gelijkmatig afgekoeld op een tinbad. Afhankelijk van de snelheid waarmee deze warme glasmassa over het tinbad drijft, ontstaan glasdikten van 1 tot 25 mm.

Gekleurd glas

Gekleurd glas ontstaat door toevoeging van zouten en metaaloxyden. Voor groen glas wordt chroomoxyde toegevoegd en voor blauw cobaltoxyde. Elke kleur heeft zijn eigen “recept”. Naar mate de ruiten dikker zijn, zal de kleur donkerder worden. BronsĀ glas van 8 mm oogt dus “bruiner” dan brons glas van 4 mm.

Figuurglas

In het warme glasmassa uit de oven kan door middel van walsen een patroon of figuur worden gedrukt. De nerven in de wals zorgen voor het relief in het gefigureerde glas die leiden tot een vermindering van doorzicht (diffuus).

Draadglas

Door het inwalsen van een vlechtwerk van metaalgaas ontstaand gewapend glas. Het gaas is meestal rechthoekig (spiegeldraadglas en brute draadglas), maar ongevlochten draadglas (chauvel) is ook verkrijgbaar.

Spiegels

Verzilverd glas wordt vervaardigd door het aanbrengen van een glanzende metaallaag op het basisprodukt glas in de fabriek. Het mengsel van zilver en eventueel chroom zorgen voor een spiegelende laag en daarmee weerkaatsing van het licht.

Dubbel glas

Dubbel glas is een samenstelling van meestal twee ruiten enkel floatglas. De ruiten worden van elkaar gescheiden door een afstandhouder of spouw. Deze is gevuld met droge lucht of gas, welke zorgt voor thermische isolatie.

Vraag een glashandel offerte aan

Meld een glasschade

Bestel dubbel glas online